Maak werk van je werkgeversmerk

Het belang van employer branding 

Content is king, media mix modeling maakt een opmars en trends als analytics en artificial intelligence are the future. De marketinghypes vliegen ons om de oren, maar weinig zaken zijn zo hot als employer branding. Maar wat is dat nu precies, employer branding? En is het de hele hetze wel waard? 

Hoog tijd om hier wat dieper op in te gaan. Graven maar!

We beginnen met een definitie. Voor alle duidelijkheid.

Employer branding omvat alles wat je doet om je als bedrijf te positioneren als een aantrekkelijke werkgever voor je huidige en toekomstige werknemers. 

Net zoals je als werkgever de potentiële kandidaten voor een openstaande functie binnen je bedrijf grondig screent, wordt jouw bedrijf op zijn beurt gescreend door de verschillende geïnteresseerden. 

De nieuwste generatie werkzoekenden is niet meer eenvoudig te vangen met bonussen en bedrijfswagens. De visie die je als bedrijf voor ogen hebt en de waarden die je uitdraagt spelen een steeds grotere rol in hun keuze. Toekomstige werknemers zijn benieuwd naar de bedrijfssfeer waarin ze terecht komen. Waarvoor staat jouw organisatie? Wat bied je jouw medewerkers aan? En hoe wordt je bedrijf aanzien door de buitenwereld? 

Een verouderd imago zal logischerwijs minder aantrekkelijk overkomen. 

Stel, een kandidaat maakt kans op eenzelfde soort job in twee verschillende bedrijven. Het ene bedrijf heeft een hippe uitstraling, het andere heeft te kampen met een stoffig en gedateerd imago. Het spreekt voor zich welk bedrijf de voorkeur zal genieten. Tof wint van stof. Altijd. 

Met andere woorden, positiviteit werkt. 

En dat niet alleen voor toekomstige werknemers, ook het bestaand personeel zal zich met een positief employer brand meer gewaardeerd en betrokken voelen. A happy workforce is a productive workforce, it’s not rocket science.

Hoe maak je werk van je werkgeversmerk?

First things first. Zorg voor een duidelijke waardepropositie en stel een unieke bedrijfsverklaring op waarin de missie, de visie en de waarden van je organisatie helder geformuleerd worden. 

Eenmaal deze zaken scherp afgelijnd zijn, kan jouw boodschap naar buiten gebracht worden. Er zijn talloze kanalen om jouw employer brand te verspreiden. Beginnen doen we bij het begin.

Vacatures

Een van de eerste zaken die werkzoekenden over jouw bedrijf te zien krijgen is de vacature. Een functieomschrijving opgesteld in de tone of voice waarmee jouw bedrijf communiceert geeft kandidaten meteen een beeld van hoe jouw organisatie zich profileert. Je kan nog een stap verder gaan en kiezen voor een vacaturevideo. Op die manier geef je potentiële kandidaten niet alleen inzicht in de functie, je kan ook de werking van je bedrijf en de sfeer op de werkvloer schetsen. Drie employer branding vliegen in één klap.

Carrièrepagina

Het centrale punt voor all things employer branding. Een digitale databank met een oplijsting van de kernwaarden van je bedrijf, testimonials van je werknemers en foto's en video’s die de sfeer binnen het bedrijf in de verf zetten. Stuk voor stuk zaken die een potentiële werknemer kunnen overtuigen om voor jouw organisatie te kiezen.   

Eerste contact

Als je een kandidaat kan overtuigen om te solliciteren, kom je op een bepaald moment met hem of haar in contact. Of het nu gaat om een eerste telefoongesprek of een gesprek op kantoor, de ervaring van de kandidaat moet overeenkomen met de uitstraling van het employer brand. Ongeloofwaardigheid wordt onverbiddelijk afgestraft. Authenticiteit en consistentie zijn key. 

There’s no i in team  

Eenmaal de juiste kandidaten aan de slag zijn is het zaak om ze te motiveren en te blijven behouden. 

Er zijn tal van manieren om bij het bestaand personeel een gevoel van betrokkenheid en waardering te creëren. Een gouden formule is er niet, maar één ding is zeker: inspelen op het groepsgevoel is een no-brainer. Van een teambuilding tot een afterwork of een impromptu verkleedfeest met bedrijfskledij. Laat je verbeelding de vrije loop, post de positiviteit op alle platformen en je positief imago als werkgever volgt vanzelf. 

Professionele communicatie, jouw merk waardig.