The future is now: de vijf online marketingstrends van 2023

Wat brengt de toekomst? Wie zal het zeggen? Aan vage voorspellingen willen we ons niet wagen. Aan berekende uitspraken nog net wel. 

Met de vinger aan de pols van de markt gingen we koortsachtig op zoek naar heersende trends, hippe hypes en opkomende ontwikkelingen op vlak van digital marketing. Welke zijn de tendensen waarmee je het komende jaar als marketeer rekening moet houden? En welke zijn de trends waar je als bedrijf nu al kan op inspelen? 

Tijd om vooruit te blikken en voorsprong te nemen op de toekomst. Tijd om ons te verdiepen in de vijf marketingtrends van 2023. 

Artificial Intelligence

Als content king is, dan is inspiratie de queen. Maar af en toe zitten zelfs de meest creatieve geesten vast en houdt de muze zich halsstarrig verscholen. De goddelijke ingevingen zitten niet altijd zomaar klaar en soms is het zweten en zwoegen om die eerste woorden op papier te krijgen of de juiste invalshoek voor een ontwerp te vinden. Dat kan elke creatieveling beamen. Als schrijver, ontwerper of content creator kan je uiteraard altijd op je ervaring terugvallen, maar zal dat in de zeer nabije toekomst überhaupt nog wel nodig zijn? Maken we het komende jaar niet met z’n allen gebruik van AI om content te genereren? 

Generatieve AI is een tak binnen de artificiële intelligentie die zich richt op het creëren van inhoud, zoals het schrijven van teksten, het maken van foto’s of bewegende beelden en het componeren van muziek op basis van een - al dan niet simpele - tekstomschrijving. AI-technologie evolueerde de laatste jaren aan een enorm tempo en werd in 2022 met de introductie van toepassingen als DALL-E 2 en ChatGPT concreet inzetbaar én toegankelijk voor het grote publiek. 

Waar tot een aantal jaar geleden werd gedacht dat AI alleen zou ingezet worden voor analytische taken, zijn machines sinds kort ook in staat om inhoud te creëren. En dat brengt tal van mogelijkheden met zich mee. ChatGPT genereert in een mum van tijd een tekst op maat, DALL-E 2 doet hetzelfde met beelden. Volgens OpenAI wordt die laatste toepassing door meer dan 1,5 miljoen mensen per dag gebruikt en worden er dagelijks om en bij de 2 miljoen afbeeldingen gemaakt. Als deze trend zich doorzet zal in de loop van 2023 elk contentmaker gebruik maken van één van de beschikbare middelen, of op er z’n minst mee experimenteren. Al was het maar uit nieuwsgierigheid. 

Maar het kan nog een stap verder gaan. Een machine een reactie laten formuleren was in 2022 nog een brug te ver, in 2023 mogen we ons op dat vlak aan een groeispurt verwachten. 

Het komende jaar zal generatieve AI niet alleen worden ingezet om first draft-artikelen of inspirerende afbeeldingen te creëren, de machines zullen in staat zijn om een tekst te begrijpen en daarop een reactie te formuleren. 

Video 

Traditionele televisie blijft aan kracht inboeten, maar daarom wordt er niet minder content bekeken. Integendeel, streamingdiensten schoten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond en blijven ongekende successen boeken. En ook op social media blijft de honger naar video groot. 

Volgend in het spoor van apps als TikTok, zijn vrijwel alle social media platformen inmiddels gezwicht voor de trend van shorts. Korte video’s, gemaakt om op mobiel te kijken, die vaak in combinatie met muziek dagelijks een publiek van miljoenen bereiken. 

De groei van dat format zal zich in de loop van het komende jaar ongetwijfeld verder zetten en ook hier zal AI een invloed hebben op het soort content dat ontwikkeld wordt. 

Verschillende tools blijken steeds beter in staat om op basis van een tekst een unieke video te genereren. Compleet in de stijl van jouw branding, opgesteld in de taal van je merk en auditief ondersteund door jouw signatuur melodie. Een trend die nu nog in de kinderschoenen staat, maar die met de ontwikkeling van tools als Synthesia steeds sneller groeit. Een handig hulpmiddel voor menig adverteerder.

Behind the scenes

Exclusiviteit, inside information, het gevoel dat je deel bent van een select clubje. Stuk voor stuk zaken die je jouw klanten kan geven door hen een blik achter de schermen te gunnen. Een trend die in het verleden al bestond, maar die in 2023 nog meer aan belang zal winnen. 

Het posten van clips over het reilen en zeilen binnen jouw bedrijf wakkert de nieuwsgierigheid van de klanten aan en creëert een sterk gevoel van verbondenheid. Behind the scenes-video’s geven een unieke inkijk in de wereld van jouw merk en benadrukken de creativiteit en het werk dat gepaard gaat met het maken van de producten waar je klanten zo van houden. Dankzij het deelbare formaat van de korte video’s verander je de kijkers van je video in voorstanders van je merk. 

Hoe kan je als bedrijf inspelen op deze trend? 

Simpel. Stel je persoonlijkheid en je passie ten toon. Licht je team uit. Zorg ervoor dat de inhoud van de video’s natuurlijk aanvoelt en niet geënsceneerd. Kortom, wees open en oprecht over waar je als bedrijf voor staat. Want laat ons eerlijk zijn, eerlijk duurt nog altijd het langst. 

 

Video testimonials

Hoeveel belang hechten we als consumenten aan de mening van anderen bij de aankoop van een product? Een eenvoudige vraag met een eenvoudig antwoord: heel wat. 

Laat het duidelijk zijn. Social proof is hét middel om eventuele twijfelaars over de streep te trekken en te overtuigen om tot een aankoop over te gaan. 

Testimonials in tekstvorm zijn niks nieuw. Die hebben hun waarde inmiddels al bewezen. Een trend die in 2023 echter aan terrein zal winnen, is de video testimonial. Korte video’s met getuigenissen van klanten die jouw producten of diensten op een natuurlijke manier aanprijzen, ze zijn uiterst efficiënt en blijken waardevolle content voor je website en je social media te zijn. Een krachtige tool om het sociale bewijs van je merk een boost te geven. Heel hip, heel hot en heel deelbaar. 

Hoe kan je op deze trend inspelen?

  • Nodig klanten uit die jouw doelgroep weerspiegelen, zet hen voor de camera en vraag hen om hun ervaring met jouw dienst of product te delen.
  • Hou de getuigenissen kort en vrolijk.
  • Vermijd scripts. Laat je klanten zich uitdrukken in hun eigen woorden. 
  • Bewerk meerdere getuigenissen tot één compilatievideo.
  • Wees creatief! Experimenteer met verschillende formaten en thema's. 
  • Vergeet de CTA niet. Geef de kijkers op het einde van je video een duidelijke call to action. Laat hen weten waar ze de producten of diensten kunnen vinden of hoe ze jouw bedrijf kunnen contacteren voor meer informatie. 

Audio advertising

Online audio boomt als nooit tevoren, podcasts zijn hotter dan ooit en het aantal gebruikers dat dagelijks één of meerdere afleveringen van hun favoriete show beluistert, blijft maar toenemen. 

Waar de consumptie van consumenten toeneemt, groeit in veel gevallen ook de interesse van adverteerders. Adverteren via podcasts zal dan ook in 2023 aan populariteit toenemen. Er kan bovendien steeds beter getarget worden, een bijkomende reden waarom audio-advertising in sneltempo een steeds grotere rol binnen het totale online-marketingpakket zal aannemen. 

Marketingtrends blijven onverminderd evolueren en het lijkt erop dat we in 2023 een nieuw tijdperk van content ingaan, en dat is onlosmakelijk verankerd aan de stem.

Marketing in de metaverse

Adverteren in de metaverse. Een trend waarmee we een stuk verder kijken dan 2023, maar een die we niet over het hoofd mogen zien. Een grootschalige invoering van de metaverse kan nog wel even duren, toch houden toonaangevende merken zich nu al bezig met het herschrijven van de regels van marketing.

Bepaalde bronnen verwachten dat een kwart van alle mensen tegen 2026 minstens één uur per dag in de metaverse zullen doorbrengen voor werk, winkelen, onderwijs, sociale media en entertainment. 

De metaverse biedt marketeers dan ook uitzonderlijke mogelijkheden om consumenten op een unieke manier te betrekken in een digitale ervaring waarin virtual reality en augmented reality geïntegreerd zijn. Merken kunnen hun eigen wereld creëren die de consumenten aan de hand van hun avatars kunnen verkennen, waarin op diverse manieren kunnen getriggerd worden om over te gaan tot het aankopen van diensten of producten.  

Gezien het concept van de metaverse nog in de kinderschoenen staat, zal marketing in de metaverse in deze initiële fase slechts een aanvulling op andere marketingstrategieën zijn. Het blijft echter wel een trend om in de toekomst rekening mee te houden. 

Wil je met jouw bedrijf ook een stap voor blijven op de toekomst? Neem dan contact op met een communicatiekantoor dat van aanpakken weet. 

See you in the future! 

Professionele communicatie, jouw merk waardig.