6 relevante social media kanalen voor jouw bedrijf

Geen paniek, we helpen je meteen met het vinden van de juiste kanalen voor jouw bedrijf. Eerst en vooral moet jij je afvragen wie je doelgroep is. Wie wil je bereiken? 
Hoe oud is je publiek? Waarin zijn ze zoal geïnteresseerd? Daarnaast moet je je ook afvragen wat je wil bereiken met deze communicatie. Op basis hiervan kan je al beter bepalen welke kanalen jij moet inzetten.

Vrouw kijkt uit het raam terwijl ze ideeen opschrijft

Facebook

We beginnen bij het grootste sociale media platform, Facebook. Wellicht heb je hier al een persoonlijk account op. Voor jouw bedrijf is het interessant om een bedrijfspagina aan te maken. Deze bedrijfspagina’s worden graag gezien door Google en scoren dus goed op vlak van SEO.  

Mensen tussen de 40 en 50 jaar, en soms zelfs 60’ers zijn fan van Facebook. Ideaal kanaal dus om deze mensen te bereiken. 20’ers en 30’ers zijn er ook wel nog te vinden, maar in mindere mate. Pubers van 14 jaar zul je er niet meteen meer zien.  

Facebook is een platform waar mensen scrollen voor het plezier. Neem dit dan ook mee in je content. Post over hoe het er achter de schermen aan toe gaat, luchtige nieuwtjes, zonder focus op je product of dienst. Dit kanaal draait ook rond interactie. Lok dit uit bij je klanten en reageer ook snel wanneer zij een vraag stellen of een reactie nalaten.  
Op Facebook zie je zowel visuele als tekstuele content. Video en live video’s doen het steeds beter en worden door Facebook ook aanzien als belangrijker. Je posts kan je zowel organisch als gesponsord verspreiden. Daarnaast kan je ook doel(groep)gericht adverteren.  

Communiceer je boodschap in de juiste taal op het juiste kanaal.

Instagram

Instagram is het platform dat draait rond het visuele: afbeeldingen en video’s. Wanneer sluit je dit kanaal uit? Enkel als jouw bedrijf niets te maken heeft met afbeeldingen of video’s. Maak kwalitatieve foto’s van jouw bedrijf, je product, je dienst en alles er rond en deel deze op Instagram. Dit kanaal geeft emotie aan je merk, wat zorgt voor een goede merkbeleving


Hier vind je vooral jongeren vanaf 13 jaar tot 35 jarigen en 40’ers. De meeste gebruikers scrollen ook langer op Instagram dan op Facebook.  
Stories doen het zeer goed op Instagram. Toon hier wie je bent, wat je doet. Zoals Facebook draait ook dit kanaal rond luchtige posts en positieve vibes.  
Wil je nieuwe bezoekers aantrekken? Gebruik dan relevante hashtags (#) onder iedere post. Zo vindt je publiek jou en jouw content gemakkelijk wanneer ze zoeken. Daarnaast kan je ook op dit medium adverteren.  

Snapchat & Pinterest

Snapchat is als platform vooral populair bij jongeren van 13 tot 20. Is dit jouw doelgroep? Dan is dit het perfecte kanaal om jouw brand tot bij hen te brengen. Bij Snapchat is het echter moeilijk om organisch de massa te bereiken, maar het platform heeft ook advertentiemogelijkheden.  


Wil jij jouw doelgroep inspireren? Dan is Pinterest the place to be! Hier kunnen de gebruikers lijstjes maken met alle visuele content aanwezig op dit platform. Dit wordt vaak gebruikt voor quotes, ideeën, inspiratie en recepten.  

Veel bedrijven claimen dat dit naast Facebook hun grootste social media kanaal is. De doelgroep die je hier aanspreekt zijn vooral vrouwen van 25 tot 35 jaar. Via dit kanaal kan je ook gemakkelijk ontdekken waarin je klanten verder geïnteresseerd zijn. Dit doe je door te kijken welke content ze ‘pinnen’.  

App store pagina van Snapchat op een smartphonescherm, toetsenbord in de achtergrond

Linkedin

Bij LinkedIn staan, in tegenstelling tot Facebook en Instagram, de zakelijke relaties centraal in plaats van vrienden en familie. Je verspreidt je boodschappen via connecties en als je lid bent van groepen kan je hier ook netwerken en je kennis verder meegeven. Hierdoor behaal je ook extra autoriteit.

De doelgroep op LinkedIn is heel breed. Je vindt er zowel studenten als mensen van 30 tot 70 jaar. Het doel van dit kanaal is kennis delen, maar je kan ook de ontwikkeling van je bedrijf, updates en interessante projecten tonen op jouw bedrijfspagina. Belangrijk bij dit kanaal is dat je je connecties niet gaat overspoelen met berichten. Blijf vooral professioneel.

Iemand wil inloggen op LinkedIn op hun smartphone

Youtube

Last but not least: hét videokanaal, YouTube. Omdat YouTube van Google is, scoren deze video’s ook heel goed op vlak van SEO. Dit platform is heel bekend, zowel jongeren als ouderen maken er gebruik van. En, je kan het makkelijk delen via andere social media kanalen. 
Wat kan jij hierop plaatsen als bedrijf? Promofilmpjes, professionele documentaires, handleidingen van producten … Zelfs aftermovies van bedrijfsfeestjes of leuke filmpjes van hoe een dag van een werknemer eruitziet. Belangrijk is dat deze professioneel en kwaliteitsvol zijn.  

Allemaal goed en wel, maar...

Geen paniek! Heb je hulp nodig bij het uitvoeren van jouw content marketing? Branderij staat voor je klaar. We bekijken samen met jou wie je doelgroep is, wat je wil bereiken en op welke kanalen je het beste inzet.

Professionele communicatie, jouw merk waardig.